Skip to main content
Slide

Wij vierden in 2020 ons 10 jarig bestaan!

Wij vierden in 2020 ons 10 jarig bestaan!

Ons voedselbeleid

Bij de dagelijkse opvang van uw kind zijn de eet- en drinkmomenten vaste punten in het dagritme. Ze bieden de gelegenheid om gezellig met elkaar aan tafel te zitten.

DSC04351

Gezonde voeding

In nauw overleg met de oudercommissie hebben we het voedingsbeleid vastgesteld. Gezonde voeding, dat is wat wij belangrijk vinden. Wat is gezonde voeding? Gezonde voeding is in ieder geval kritisch gekozen op voedingswaarden. Voor kinderen zijn wij voorzichtig met toegevoegde suikers, kleur- en smaakstoffen.

Biologisch en duurzaam

We kiezen bewust voor een aantal biologische producten die alle kinderen dagelijks bij ons nuttigen zoals: melk, halvarine, vleeswaren (gevarieerd in soorten; kipfilet, cervelaatworst, grillworst), kaas en baby-diksap. De kinderen krijgen tarwebrood van de dorpsbakker.

Gezondheidswinkel

Voor ons zoetbeleg wijken we uit naar de gezondheidswinkel, omdat in de biologische varianten van de AH gebruik wordt gemaakt van rietsuiker. Naar onze mening is het beter helemaal geen toegevoegde suikers aan te bieden.

De volgende producten:

 • TerraSana pindakaas (ingrediënten: 100% pinda’s van biologische teelt)
 • De Weegschaal private label appel- perenstroop (zuiver natuurproduct zonder toevoegingen van suiker, zoetstoffen, kleurstoffen of bewaarmiddelen)
 • Ukkie duopasta (ingrediënten: fructose, raapzaadolie, weipoeder, sojameel, melksuiker, lecithine soja, honingpoeder. Van gecontroleerd biologisch teelt: palmstearine, cacaopoeder, hazelnoten, vanille)

Smeerkaas en smeerworst

Bij Vriendjes van Kockengen wordt geen gebruik gemaakt van smeerkaas (te zout voor kinderen) en smeerworst (i.v.m. dierlijke afvalstoffen uit lever en teveel aan vitamine A).
Als alternatief hiervoor kiezen we voor Tartex. Dit is een vegetarische smeerworst (ingrediënten: gist, water, zeezout, van gecontroleerd biologische teelt: palmpitvet ongehard, aardappelzetmeel, zonnebloemolie, tomatenpuree).

Fruit

De verschillende soorten fruit die we aanbieden bij Vriendjes van Kockengen:
• appel, peer, banaan, kiwi, druiven
• seizoensgebonden: aardbeien, nectarine, perzik, mandarijnen, blauwe bessen

Tussendoortjes

Vriendjes van Kockengen gebruikt Goodies koekjes van Organix.

(Organix Goodies zijn lekkere en verantwoorde tussendoortjes gericht op baby’s (niet onder de 8 maanden) en peuters. Onze No Junk Promise staat garant voor lekkere én goede voeding gemaakt met de beste kwaliteit biologische ingrediënten zonder onnodige toevoegingen, zoals kleurstoffen, smaakstoffen en conserveermiddelen. We voegen nooit suiker, zout of gehard vet toe aan onze voeding en hebben een laag maximum gehalte aan verzadigd vet. Ook zonder deze toevoegingen hebben de Organix Goodies een lekkere smaak.)

Hiernaast bieden we de volgende tussendoortjes aan:

 • Soepstengels
 • Biologische ontbijtkoek
 • Biologische maiswafels
 • Crackers
 • Komkommer & paprika

 

Feestjes

Vriendjes van Kockengen verzoekt de ouders met de keuze voor een traktatie rekening te houden met de uitgangspunten van het voedingsbeleid; zo gezond mogelijk. Daarom zijn snoep (een hoog suikergehalte) en lolly’s (gevaarlijk) absoluut niet gewenst. Uiteraard mag een cakeje o.i.d. ook wel eens. Ideeën voor gezonde traktaties kunt u vinden op internet.

Het moment van trakteren valt altijd samen met het gebruikelijke tussendoortje zodat de kinderen niet meer binnenkrijgen dan nodig is.

Incidenteel zal er tijdens de lunch iets anders gegeten worden dan het gebruikelijke. Denk hierbij aan een verjaardag van de pedagogisch medewerkers. Dit kunnen pannenkoeken of knakworstjes zijn. Van de laatste zal de biologische variant aangeboden worden.

Ook rond de feestdagen (Sinterklaas, Kerst en Pasen), zal er meer gesnoept mogen worden, omdat het een feestje is. Vanzelfsprekend worden de traditionele lekkernijen behorende bij het feest gebruikt. Hierbij houden de pedagogisch medewerkers de hoeveelheid in de gaten en zal er sprake zijn van 1 snack-momtent per dag. Indien ouders dit niet willen, kunnen ze dit bij de pedagogisch medewerkers aangeven. Als een biologische variant voorhanden is, zal deze worden aangeboden.

Verdere ‘regels’ v.w.b. eten

 • Maximaal 3 boterhammen bij de lunch (ouders geven zelf aan als dit minder moet zijn)
 • Lunch beginnen met boterham vleeswaren, kaas of Tartex
 • Maximaal ½ plak kaas per dag
 • Pindakaas vanaf 1e jaar, i.v.m. eventuele allergieën
 • Duopasta maximaal 1 boterham per dag, vanaf 2e jaar
 • Kinderen leren vanaf 2½ jaar zelf de boterham te smeren
 • Maximaal 2 bekertjes melk bij de lunch
 • Kinderen geen thee geven i.v.m. theïne/cafeïne