Skip to main content

Ons biologisch voedingsbeleid

Bij de dagelijkse opvang komen de vaste eet- en drinkmomenten terug in het dagritme. Ze bieden de gelegenheid om gezellig met elkaar aan tafel te zitten, verschillende dingen te proeven en te proberen, op elkaar te wachten, etc.
Onder onderstaande kopjes kun je lezen wat wij belangrijk vinden als het gaat om voeding en wat wij aanbieden aan de kinderen.

DSC04351

Gezonde voeding

In nauw overleg met de oudercommissie hebben we het voedingsbeleid vastgesteld. Gezonde biologische voeding, dat is wat wij belangrijk vinden. Wat is gezonde voeding? Gezonde voeding is in ieder geval kritisch gekozen op voedingswaarden. Voor kinderen zijn wij voorzichtig met toegevoegde suikers, kleur- en smaakstoffen.

Biologisch en duurzaam

We kiezen bewust voor een aantal biologische producten die alle kinderen dagelijks bij ons nuttigen zoals: melk, halvarine, broodbeleg, fruit, komkommer, kaas, etc. en we drinken water.

Brood beleg

Het enige zoet beleg wat wij aanbieden is een biologische appelstroop dat voor 100% uit appel bestaat. Zonder andere toevoegingen zoals rietsuiker.

Daarnaast bieden we biologische pindakaas aan van 100% pinda’s, zonder toevoegingen als zout.

Bij Vriendjes van Kockengen wordt geen gebruik gemaakt van smeerkaas (te zout voor kinderen) en smeerworst (i.v.m. dierlijke afvalstoffen uit lever en teveel aan vitamine A).

Als alternatief hiervoor kiezen we voor een vegetarische pate.

Fruit

De verschillende soorten fruit die we aanbieden bij Vriendjes van Kockengen:

  • appel, peer, banaan, kiwi, druiven
  • seizoensgebonden: aardbeien, nectarine, meloen, mandarijnen

Tussendoortjes

Vriendjes van Kockengen biedt de volgende tussendoortjes aan:

  • Soepstengels
  • Biologische maiswafels
  • Biologische babykoekjes
  • Biologische rozijntjes (af en toe)
  • Crackers
  • Komkommer
  • Tomaatjes
  • Paprika

Feestjes

Vriendjes van Kockengen verzoekt de ouders met de keuze voor een traktatie rekening te houden met de uitgangspunten van het voedingsbeleid; zo gezond mogelijk. Daarom zijn snoep (een hoog suikergehalte) en lolly’s (gevaarlijk) absoluut niet gewenst. Mocht dit wel worden meegenomen, dan zal dit in de mandjes van de kinderen worden gedaan, zodat de ouders zelf kunnen beslissen wat ze ermee willen doen. Uiteraard mag een cakeje o.i.d. ook wel eens. Ideeën voor gezonde traktaties kunt u vinden op internet.

Het moment van trakteren valt altijd samen met het gebruikelijke tussendoortje zodat de kinderen niet meer binnenkrijgen dan nodig is.

Incidenteel zal er tijdens de lunch iets anders gegeten worden dan het gebruikelijke. Denk hierbij aan de juffenweek wanneer we de verjaardag van de pedagogisch medewerkers vieren. Dit kunnen pannenkoeken, poffertjes, tosti of knakworstjes zijn.

Ook rond de feestdagen (Sinterklaas, Kerst en Pasen), zal er meer gesnoept mogen worden, omdat het een feestje is. Vanzelfsprekend worden de traditionele lekkernijen behorende bij het feest gebruikt. Hierbij houden de pedagogisch medewerkers de hoeveelheid in de gaten en zal er sprake zijn van 1 snack-moment per dag. Als ouders dit niet willen, kunnen ze dit aangeven bij de pedagogisch medewerkers.

Verdere ‘regels’ v.w.b. eten

  • Maximaal 3 boterhammen bij de lunch (ouders geven zelf aan als dit minder moet zijn)
  • Lunch beginnen met boterham vegetarische pate, kaas of pindakaas
  • Maximaal ½ plak kaas per dag
  • Pindakaas vanaf 1e jaar, i.v.m. eventuele allergieën
  • Kinderen leren vanaf 2 jaar zelf de boterham te smeren
  • Maximaal 2 bekertjes melk bij de lunch
  • Kinderen geen thee geven i.v.m. theïne/cafeïne